[Yum] Yum service hangs

Jürgen Möllenhoff jm at tp1.ruhr-uni-bochum.de
Thu Sep 2 09:47:08 UTC 2004


Michael Stenner schrieb:

>>the only solution is to kill the Yum-process and I agree is not
>>rpmdb related (the rpmdb is okay) it's a network problem.
> 
> How do you know that?  Please share the results of your investigation.

Because I can use rpm commands without any problems, even when yum sits 
there and does nothing. I can install and delete rpm-pkgs with the rpm 
commands and when I simply kill the yum process and restart it, then it 
works again until this problem shows up again. Btw. when yum has trouble 
with the rpmdb it has a different behaviour it hangs then in the testing 
part and never returns there but when the rpmdb is broken you can 
reproduce this problem always (a kill and restart doesn't work) until 
you fix the rpmdb. I must say that the problem with the broken rpmdb is 
rare (at least I saw it not often).

> Here's the thing.  I need to be able to recreate these problems in
> order to diagnose them.  I know it's frustrating to have something
> nont work correctly, but I've NEVER seen this behavior.  So far,

I see this behavior often (since the first day of yum :)), maybe because 
I have several systems running with yum so that this problem has more 
changes to show it's face :)? Interesting is that most of the time this 
problem shows up on more then one system at the same time (nightly updates).

I'm happy if I can help you to track down this problem. Btw. I talked to 
other people which use yum and from time to time they have the same 
problem but they are not part of this list, so you will never hear from 
them :).

Bye,

   Jürgen



More information about the Yum mailing list