[Yum] Basic auth fails in 1.97, works in previous versions

seth vidal skvidal at phy.duke.edu
Fri May 16 01:36:10 UTC 2003


On Thu, 2003-05-15 at 20:15, Joe Cooper wrote:
> Hi Seth and all,
> 
> I'm not sure if this is a bug of the Python urllib, or a new 'feature' 
> of yum 1.97, but authentication information in the URL is no longer 
> accepted by yum.  For example:
> 
> http://wiggum:ralph@domain.com/path/to/
> 
> Complains about 'ralph' not being a valid HTTP port.  Specifically:
> 
> Error getting file 
> http://wiggum:ralph@update.swelltech.com/path/to/headers/header.info
> [Errno 7] HTTP Error (InvalidURL): nonnumeric port: 
> 'ralph at update.swelltech.com'
> 
> This is on a Red Hat 9 system, freshly installed, with python-2.2.2-26.
> 
> Any thoughts?  (I'm going to dig in and see if I can spot this in yum 
> itself, but I'm not so well-versed in python as to be confident I'll 
> find it.  So pointers are welcome.)

gist:
 urllib2 broke out the http auth information into some more named args.
 urllib is what was used in 1.0 - and it didn't do that

ftp url's with user/pass will still work in 1.97

won't work under urllib2

I have plans to hack urlgrabber to add auth support that is consistent
for http and ftp.

so each repo would then have

user=username
password=password 

in the repository stanza.

but I haven't had time b/c I've been busy with everything else :)

Joe, 
 please file an rfe/bugreport in bugzilla for this one so I'll remember.

Thanks
-sv





More information about the Yum mailing list